Deklaratë për “vaksinën” kundër infodemisë – Radio Evropa e Lirë

Deklaratë për Radion Evropa e Lirë

Çfarë të besojmë?

Dren Gërguri, ligjërues në Fakultetin e gazetarisë në Universitetin e Prishtinës, përmes një hulumtimi të publikuar se fundmi ka evidentuar këto pesë top lajmet e rreme që janë shpërndarë në gjuhën shqipe gjatë pandemisë:

  • Doktori amerikan trondit botën, tregon të vërtetën e koronavirusit
  • Diçka po zihet! 40 mijë forca speciale amerikane zbarkojnë në vendet e BE, përreth Ballkanit!
  • Një mjek Japonez, ja se si të kuptoni nëse jeni të prekur apo jo nga COVID-19
  • Kura për virusin C19 ose mënyra për ta eliminuar atë
  • Videoja e shoferit të autobusit: Njerëzit po vriten qëllimisht, nuk po vdesin nga koronavirusi

Të gjitha këto lajme vazhdojnë të jenë të shpërndara nëpër disa portale dhe rrjete sociale si dhe janë të qasshme në gjuhën shqipe.

Kontrollimi i fakteve gjatë një pandemie

Për t’i ikur keqinformimit, Gërguri rekomandon tre hapa nëpër të cilët qytetarët duhet ta kalojnë informacionin para se ta besojnë si të vërtetë.

“Pyetja e parë kur e lexon informacionin është se kush është burimi i informacionit dhe varësisht se kush është ai burim mund ta besosh ose jo. Nëse është vetëm në Facebook, është vetëm një rrjet social, pra nuk është një adresë e thirrur që t’i shërbejë shoqërisë me informacione që janë të shkruara nga profesionistët, gazetarët. Hapi i dytë është nëse informacioni është publikuar edhe në një media tjetër. Hapi i tretë është nëse informacioni është i bazuar në burime zyrtare”, thotë Gërguri.

Në rastin e pandemisë së koronavirusit të ri, Gërguri thotë qytetarët gjithmonë duhet besuar lajmeve që kanë referenca zyrtare nga institucionet relevante si Ministria e Shëndetësisë, Institucionet Shëndetësore si dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply